Bloggspammad

Jag har blivit bloggspammad! Bleh! Nåt miffo som bara lämnat fyrsiffriga koder efter sig som avsändare har lämnat säkert 20 likadana kommentarer på flera olika inlägg i bloggen. Moget! Kommentaren lyder "Bra jobbat av dig med din blogg".

Jag har nu under morgonen ägnat mig åt censur och tagit bort alla dessa kommentarer eftersom dom ändå inte är seriöst menade. Jag är egentligen mot censur men det verkar som om spamtrenden har nåt även bloggvärlden och spam vill jag inte ha i min blogg. Så det så! :)



There is still hope

Alla som inte är så väldans intresserade av datorer och tekniskt mumbo-jumbo behöver inte läsa detta inlägg om ni inte absolut vill. Om inte, så lär ni inte missa så väldans mycket.

Jag har nu två dagar i rad suttit i företaget D's sanslöst långsamma och tråkiga telefonkö för att komma i kontakt med vad man skulle kunna tro är den tekniska supporten men som egentligen inte borde få kallas  teknisk support eftersom dom bara vidarekopplade mig till något dom kallar Solution Center. På Solution Center hittar man på fiffiga lösningar till komplicerade problem som folk har med sina datorer och jag, mina stackars nerver samt min kassa Inspiron är minst sagt överkvalificerade till den skaran just nu.

Jag bestämde mig i måndags för att ge upp det hela. K här på jobbet hade provat att plocka ut minne, hårddisk och allt annat som gick att plocka ut utan att få nåt liv i maskinen så jag tänkte att det nog var kört med den. Jag visste dessutom att om det nu inte var enbart minne som kraschat utan även moderkortet så skulle det bli vansinnigt dyrt att få det lagat eftersom min garanti hos företag D gick ut i slutet på september...förra året. Datan börjar bli lite till åren även om den fortfarande är fräsch. Eh...dock inte riktigt just nu. :)

Kompis och tillika IT-expert på MSN tyckte dock att jag skulle ringa företag D och be dom att via telefon beskriva hur jag kom åt moderkortet för att starta om batteriet eftersom datorn inte ens bootade från bios. Så jag ringde företag D för att höra vad dom möjligtvis skulle kunna hjälpa mig med. Jag tänkte också be om ett kostnadsförslag för byte av moderkort. Man har ju hemförsäkring iaf.

Efter ca 45 minuters trist väntan fick jag äntligen prata med J som var jättetrevlig och jättebussig och jättesympatisk. J hade vänligheten att upplysa mig om att hemelektronik som är köpt innan maj 2005 kan lagas gratis av tillverkaren eller återförsäljaren om något går sönder, enligt paragrafen om garanti i Konsumentlagen. Jag höll på att tappa hakan för det hade jag ingen aning om. Det är näst intill pinsamt hur dålig koll man har på sina rättigheter som konsument.

J tyckte sedan att jag skulle skruva lite i maskinen för att han skulle få en bild av vad som var trasigt. Jag hade dock inga skruvmejslar av rätt storlek på plats så vi bestämde att jag skulle återkomma följande dag, alltså igår, och fråga efter J när jag kommit fram till Solution Center.

Så igår tillbringade jag ytterligare 45 minuter i kö till Solution Center och fick då prata med H. H var också mycket trevlig och efter en ganska detaljerad och lång utläggning av mig samt en del skruvande och pillande i maskinen bestämde sig H för att det nog var moderkortet trots allt. Han la in en reparationorder och meddelade mig att folket som skulle hämta maskinen nog skulle höra av sig i slutet på veckan. Dom ringde redan igår och hörde om dom kunde komma som idag och hämta datorn så dom lär dyka upp någon mellan 16 och 17 i eftermiddag.

Så nu kan jag bara vänta. Vänta på avhämtning av dator, vänta på återlämning och reparationsprotokoll och bara hoppas på att hårddisken mår bra.

Komponenterna som jag beställde till min stationära datan verkar dröja på sig. Från början var det sagt den 2/9 men nu har datumet ändrats till den 9/9 som för övrigt är en lördag så jag får väl kallt räkna med den 11/9. Sen kommer jag förhoppningsvis ha två fungerande datas hemma. Ja, jag vet. Jag är en nörd!

Detta är vad jag beställt från Komplett denna gång:
*
Uppgraderingspaket Intel S775 P4 945 3.4GHz, 1024MB (ja, jag vet, mammabrädan stöder inte core2duo men orka bry sig)
* Asus GeForce 7300GS 256 MB DDR2, HDTV, PCI-Express, Tv-Out/DVI-I, Retail 
* Logitech OEM UltraX Media Keyboard USB, High End Silver Finish, Bulk (platt tgb for the win!)

Sen är tanken att köpa en DVD-brännare från Nec också men det får vänta...till typ nästa lön eller nåt.

Fotnot:
En datan
Många datas
(nördgrammatik i Skövde)



Piratpartiet - ett olagligt parti?

Precis just nyss skrev jag in adressen www.piratpartiet.org i webbläsaren på arbetsdatorn för att läsa det senaste nyheterna om de senaste skandalerna om hur vår kära nöjesindustri försöker ta över världen med hjälp av Perssons lilla gullegris Thomas Bodström. Döm om miin förvåning när jag möttes av ett meddelande från min arbetsgivares IT-strategiska enhet med texten "Den webbsida du försöker komma till är blockerad.". När blev det enligt min arbetsgivares, en stor och tung organisation i Västsverige, regelverk förbjudet att besöka enskilda partiers hemsidor? Jag såg då inget om det när jag läste och skrev under att jag godkänner och samtycker till organisationens regelverk för Internetanvändning då jag anställdes.

Har de IT-ansvariga på det här bygget så dåligt kunnande i svensk lag att de inte ens kan skilja på vad som är brott mot upphovsrätten och vad som är lagligt enligt yttrandefriheten/tryckfriheten? Piratpartiet (
www.piratpartiet.se) må vara en nål i ögat på nöjesindustrin p.g.a. sitt nytänkande gällande upphovsrätt samt det faktum att partiet numera har nästan 8000 medlemmar, men vilket sorts hot utgör partiet egentligen mot offentliga organisationer som min abetsgivare och dess anställda? På Piratpartiets webb kan man som besökare enbart läsa, diskutera, köpa piratkläder, och bli medlem i partiet. Där finns inget upphovsrättskyddat material att ladda ner (annat än material som enbart är intressant för partimedlemmar och övriga som stöder politiken) och inte särskilt många lagar att bryta mot. Detsamma gäller för Piratbyrån (www.piratbyran.org) som varit blockerat betydligt längre på det här nätverket. Organisationens webbplats länkar visserligen till torrenttrackern The Pirate Bay (thepiratebay.org) men har i övrigt ingenting med piratbukten att göra.

Jag tycker att det är märkligt och patetiskt att beslutsfattare inte verkar vara kompetenta nog att kunna se skillnad på organiserat partipolitiskt arbete och en verksamhet, vilken beslutsfattarna själva inte känner till och därmed är rädda för, som exempelvis nerladdning via bittorrent. Det första är än så länge lagligt i det här landet (oavsett vad Thomas Bodström tycker) medan det andra exemplet kanske kan betraktas som mer ljusskyggt och kanske inte något som man borde sysselsätta sig med på arbetstid.

Men i vilket fall som helst är det föga förvånande att beslutsfattarna i den här organisationen mer än gärna vill försöka styra vad de anställda inom organisationen bör läsa och tycka. Vi har ju trots allt en sosseregering. Hur som helst undrar jag om det inte hade varit bättre av min arbetsgivares IT-strategiska enhet att blockera Aftonbladet och Expressen också med tanke på hur mycket skit det skrivs på deras webbplatser. Skit som i 9 fall av 10 är direkta osanningar och önsketänkande från Aftonbladet och Expressens intäcktskåta rubriksättare... Ops, sa jag det högt?

En död laptop är en dålig laptop

Ja, så är det. Min Dell Inspiron 8600 som jag köpte för dyra pengar för knappt 2 år sen är inte längre särskilt funktionsduglig. Faktum är att den inte duger till nånting längre. Och jag vill gråta blod... :( Visserligen har jag gjort backups på det mesta men så klart inte alla dokument, epost och chatloggar. PISS säger jag!

Igår beställde jag nya komponenter till min stationära skitburk som stått och samlat damm i ett halvår. Dock lär jag få vänta ett tag på dom komponenterna som det ser ut just nu. Den 2:e september får dom in den mammabräda som jag beställde. Det var inte mycket dom hade inne på komplett överhuvudtaget. Stod "ej tillgängligt idag" på det mesta jag kollade på igår. Men ja, ja, det är väl bara att vänta då. Nästan tur att man börjat jobba igen så att man har datorer på jobbet att leka med.

För er som undrar vart min semesterredogörelse tog vägen så oroa er inte. Den kommer. Dock lite pö om pö men iaf. Jag känner bara att jag måste fundera ut hur jag ska börja.

So, no worries. :)

Länder jag besökt i mitt liv



   

Create your own visited countries map

Semester slut och dator trasig

Idag gick jag tillbaka till jobbet efter semestern. Det är på sätt och vis rätt skönt att saker och ting återgår till det normala efter semestertider. Vädret är skit och det är bara att inse faktum - sommaren är slut. Lika tråkigt som varje år men det känns ändå rätt ok.

Idag får jag troligen ett informationsutskick från Högskolan i Gävle angående den distanskurs i IT-juridik som jag sökt. Det ska bli jätteintressant och spännande. Dels att testa ett nytt ämnesområde men också att plugga distans på en annan högskola. Förhoppningsvis kommer jag att vid denna tid nästa år att börja på ytterligare en ny skola - IT-universtitet i Göteborg. Whooo! Vi får se om jag någonsin kommer dit. :)

Igår, på min sista semesterdag hände nåt tråkigt. Jag skulle starta min lilla laptop som vanligt innan jag skulle iväg och segla med ett gäng kamrater på Saltholmen. Det visade sig dock att min Dell Inspiron 8600 inte alls ville vara med. Jag hann dock inte göra så mycket åt det just då utan tänkte att den kanske blivit överhettad över natten (då den stått på och sedan hängt sig) så jag åkte iväg till Saltholmen, seglade i ösregnet, kom hem dyblöt och tog tag i problemet. Efter flera försök att reparera Windows samt diagnostiska test på hårdvaran så verkar det nu som om att det är internminnet som gett upp. Jag blir så trött på hårdvarufel! Datorn är knappt två år och har redan fått hårddisken bytt två gånger inklusive en trip till Irland en vecka innan mitt examensarbete skulle lämnas in. Ibland känner man bara för att slänga ut skiten genom ett fönster och sedan förtränga alltihop. Men jag kan ju inte klara mig utan dator hemma. I synnerhet inte nu när inte ens min stationära maskin är uppgraderad än utan bara står och samlar damm. Datorer suger... :(

Nu blir det till att köpa nytt dyrt internminne och byta ut minnet själv för jag lär inte skicka datorn till jävla Irland!

Utmaning

Ja, jag vet. Jag är en dålig människa. Jag lovade er alla att jag skulle skriva och trots det har jag inte lyckats peta ner en stavelse på hela en hel veckan. *skäms*

Hur som helst, det kommer, jag lovar. På måndag börjar jag jobba igen och då kommer man väl sitta och häcka framför sin arbetsdator hela dagarna så då kommer jag säkert behöva ombyta och fräscha upp skallen med lite blogguppdatering.

Fröken M, som får bli M nr 4 (jag vet, det blir lite knasigt när alla envisas med att heta på M ;)) har gett mig en utmaning vilken hon själv blivit utmanad med tidigare och har sådeles skickat vidare. Så här kommer mina svar dårå:

Fyra arbeten som jag haft i mitt liv:
Sommarjobbare på Vårgårda Camping
Läkarsekreterare på WELKAB (mor och fars familjeföretag)
Receptionist/telefonist på Högskolan i Skövde
IT-assistent på Syncentralen i Borås vid SÄS

Fyra filmer jag gärna ser om:
Aliens - Återkomsten
The Terminator
Chocolat
Pulp Fiction

Fyra städer jag bott i:
Uppsala
Brighton
Skövde
Göteborg

Fyra platser jag vill resa till:
Asien
Canada
Glasgow
Universal Studios, LA

Fyra webbsidor jag besöker dagligen
Helgon.net
GP.se
Superstart.se
+ ett tiotal bloggar ungefär

Fyra maträtter
Pastasallad med grillad kyckling och en massa fräscha grönsaker
Scones med grädde och jordgubbsylt och med te till
Grillspett
Marrängswiss

Fyra platser där jag trivs
I sängen
Framför en bra film
På en solig klippa med utsikt över havet (har dock inte hittat den perfekta klippan än)
I armarna på någon jag tycker mycket om

Fyra andra jag utmanar:
Åsa
Skrollster (se till att få upp lilla bloggen igen nu, jag vill läsa)
Evilyn
Tomas (se till att få en blogg nu, vettja)

Nu är klockan snart halv två...ops...och jag som skulle vända dygnet rätt inför jobb på måndag. Tja, så kan det gå. :)

Ursäkt

Imorron är det två veckor sedan jag skrev något i bloggen senast. Jag skulle därmed vilja be (alla) mina läsare om ursäkt för att jag varit så lat. Jag sitter vid datorn varje dag men har under de två senaste veckorna inte fått tummen ur att skriva en enda rad i bloggen. Det är rätt lamt faktiskt.

Jag tänkte att istället för att skriva ett giganto-inlägg hellre skriva flera mindre och mer lättlästa inlägg om vad jag har haft för mig de här 13 dagarna då jag inte orkat skriva en enda stavelse.

För det första kan jag säga att jag snart bränt mina två första veckor av semestern. Jag har egentligen inte gjort så mycket men jag har inte heller varit helt sysslolös. Jag har "softat", låtit bli att stressa och försökt ägna mig åt saker som jag aldrig gör annars..och så klart gjort saker som jag alltid gör annars. Dvs. sitta vid datorn. ;)

Inför min kommande semestervecka har jag inga som helst planer på vad jag ska bedriva tiden med. Jag skulle gärna dra iväg en vända till Stockholm och till min barndomskompis Å. Men nu verkar det som om hon dragit iväg till Karlstad och jag har ingen aning om hur länge hon tänker vara där så jag får väl helt ringa och höra efter. Minst ett litet reseprojekt till vore trevligt att ha fått gjort på semestern iaf.

I helgen som gick hängde jag med M1 till hennes hemstad Karlskoga och hälsade på hennes jättetrevliga pappa och deras nybyggda jättetrevliga hus. Tanken var att vi även skulle dra med oss G ut. G är även han är f d Skövde-student som numera jobbar och bor Karlskoga men han fick för sig dra till .de (alltså Tyskland) och dissade oss således. Det tyckte vi var synd men vi hoppas så klart att G hade det skitkul i .de och på festivalen Mera Luna (stavning?).

Det kommer mera...