Ny dator

Jag kan verkligen vara impulsiv ibland. Nu har jag fått nya idéer. Min stationära dator har stått avstängd i flera månader. Något är trasigt i den och min kollega K som är datortekniker har lovat att kolla på vilken komponent det är som är den felande länken. Jag börjar iofs undra vad det är för vits med att bara köpa en ny komponent. Om det t.ex. är grafikkortet som är paj så är frågan om jag ens får tag på något bra kort som passar till det moderkort jag nu har. Burken har väl iaf tre år på nacken. Det jag allra helst skulle vilja göra är ju att köpa nytt moderkort, processor, minne och grafikkort och verkligen fräscha upp hela datorn medans jag ändå håller på. Min bärbara funkar ju iofs bra men den är inte så bekväm att sitta vid för länge då man inte sitter så bekvämt med så kassa ögon som jag har. ;)

Jag har nu plockat ihop en liten inköpslista på Komplett med komponenter som verkar passa ihop. Priset slutade på ca 3800 för följande pryttlar:
  • 307202 AMD Athlon 64 3200+ 2.0GHz Socket 939, 512KB, BOXED m/fläkt
  • 307396 EPoX EP-9NPA+ Ultra, nForce4 Ultra,ATX Socket-939,S-ATA,GbLAN,Firewire,PCI-Ex16
  • 314089 NEC DVD-brännare ND-3550 IDE Silver OEM DVD+R/+RW/DVD-R/-RW (Dual layer)
  • 118498 TwinMOS PC3200 DDR-DIMM 1024MB Dual Pack Kit w/two matched PC3200 DDR DIMMs
  • 321556 XFX GeForce 6800XT 128MB GDDR3 eXtreme, PCI-Express, Tv-Out/Dual-DVI, Retail
Nec-brännaren ska iofs bort. Väntar lite med den. Mitt problem just nu är dock att jag måste punga ut med över 2k till Låneverket (CSN) i slutet på den här månaden. Jag är inte ett dugg motiverad till det just nu. Jag vill hellre ha ny burk. :)

Och Arvika..ja, det skulle ju vara trevligt. Men ett löfte är ett löfte och det kommer ju festivaler nästa år också. :)

Arvika

Faan, faan, faan och helvete! Kära läsare, ni får ha överseende med mitt fula språk men jag har nog precis begått ett dumt misstag. Vad i hela friden hade jag på arvikafestivalen.se att göra egentligen? Jag är ju ingen festivalmänniska. Jag är nästan rentav lite stolt över att vara "festivaloskuld". :) Jag gick in på sidan bara för att glutta lite och nu är jag jätte, jättesugen på att åka! Inte bara för att få höra Mesh, Covenant och Blutengel utan även för att träffa folk som jag inte träffar så himla ofta.

Problemet ligger dock inte i att jag inte vill eller kan åka, utan att jag lovat en kompis att komma på 30+25-årskalas den 15:e juli. ARGH! Hur sjutton ska jag göra? Även om jag inte skulle kunna vara med på hela festivalen (eftersom jag inte har semester då) så skulle det ändå vara superkul att bara vara där från fredag kväll till söndag morgon. Covenant spelar dessutom på lördagen och dom vore riktigt kul att få se igen.

Gah! Hur göra? :|

Skåne

Idag är det måndag igen (doh!) och jag är trött. Men jag hade nog varit tröttare om midsommarafton varit i lördags istället för i fredags. Jag är alltid som tröttast dagen efter dagen efter. Fast det ska erkännas att det inte var alltför roligt i lördags heller. Fem shottar Dooleys låter nog inte så mycket men för den som inte festar så ofta längre var det mer än tillräckligt. Det märkliga var dock att alkoholen inte tog som den brukar. Visst var jag påverkad och rätt lullig men det där ruset som man oftast vill åt infann sig aldrig riktigt.

Något som inte kan liknas vid rus, snarare en påminnelse om att cider, nubbe, Dooleys och vodka-grogg i för stora mängder inte är nyttigt för hjärnan, infann sig på lördagen. Mådde rätt hyfsat när jag sprungit genom duschen men efter att tvingat i mig lite yogurt till frukost och ha suttit ute på en solig altan i några timmar kände jag hur midsommar-överförfriskningen gjorde sig påmind återigen. Det blev dock lite bättre efter en rejäl burgare och feta pommes. Bakfyllemat is the shit.

Jag har under midsommarhelgen befunnit mig i lilla Bromölla i Skåne i goda vänners sällskap. Vi började inte med festligheterna förrän vid 18-tiden på kvällen eftersom vi inväntade långväga gäster. Värdparet hade dukat upp för ett tjugotal personer ute på sin terass. Den var visserligen under tak men saknade isolering så det blev lite småkyligt framåt kvällen men det var bara att bylta på sig och dricka mera. ;)

Kvällen fortlöp. Folk blev mer och mer överförfriskade och mer och mer högljudda. Det visade sig att ett par börjat bråka och gjort slut på fyllan. Det blev lite spänt på festen ett tag efteråt men efter ett tag verkade det som att folk återgick till det dom sysslat med innan och det hela flöt på.

Jag stiftade lite närmare bekantskap med kusinen till en av värdparets bekanta och det visade sig att denna människa, som inte bara tagit sig ända från Umeå tillsammans med sin flickvän för att fira midsommar i Skåne, även var beteendevetare och fd Skövde-student mellan 97 och 2001. I och med denna upptäckte hade vi ganska mycket att prata om. Han berättade om hur det var i Skövde på den tiden och jag redogjorde för alla förändringar som skett efter 2001. Det är lite roligt när man springer på fd Skövde-folk på ställen där man inte kunde tänka sig att träffa på såna. Även om HIS har några tusen studenter varje så är det ju inte direkt som att det kryllar av oss precis.

Efter några timmars ihärdigt festande gav jag upp och gick och la mig. Klockan var väl runt fem eller så.
I det stora hela så tycker jag nog att jag gjort mitt bästa för göra detta års midsommarafton till en kväll att minnas...eller rättare sagt en kväll att inte minnas. Tolka och drick! :)

Bloggstrul

Jag börjar undra hur det står till med ordningen på Blogg.se. Idag när jag skulle logga in på bloggen fick jag flera gånger till svar att min epost-adress eller mitt lösenord var felaktigt. Jag klickade då på länken "Glömt lösenord?", fyllde i min epost-adress och fick snabbt ett mail tillbaka som jag trodde skulle innehålla min inloggningsinformation. Det visade sig dock att min epost-adress parats ihop med ett lösenord som jag aldrig tidigare sett och verkligen inte valt att logga in med. Jag tänkte att dom kanske återställt mitt lösenord så att jag fått ett nytt och provade det nya lösenordet. Det funkade inte. Testade säkert 5-6 gånger. Sen skickade jag efter mitt lösenord en gång till och då fick jag det lösenord som jag valt från början, det som först inte gått att logga in med och nu fungerade det minsann.

I övrigt har jag märkt att två av mina bekantas bloggar inte verkar fungera som dom ska. Det går inte att lämna någon kommentar i bloggarna och dom har samma "blogghotell" som jag själv. Uppenbarligen är saker och ting inte som de ska på Blogg.se idag.

Trasig

Jag har dansat sönder mig. :( Var ute på partaj på Grand i Alingsås i helgen. Vi var några före detta klasskompisar från högstadiet som hade en lite reunion med förfest, potatisfestival och Grand-besök i lördags. Vi firade dessutom M2 som fyllde 25. Det var riktigt skoj men jag börjar undra om jag dansat mig själv sönder och samman. Verkar som om jag sträckt högra höften för den gör idag riktigt ont. Att min högra fot fortfarande inte läkt från att jag trampade snett för några månader sedan gör inte direkt saken bättre + att jag börjar undra om kortisonet i vänsterarmen verkligen kommer att göra någon nytta. Det är visserligen bättre än innan men det känns inte som om inflammationen försvinner heller å andra sidan.

Jag har börjat inse att det här året har varit en ren katastrof för min fysiska hälsa. Reumatismen har visserligen varit ganska återhållsam under vintern och våren men i övrigt har det verkligen inte varit bra. Har ont både här och där och känner mig riktigt hypokondrisk. Har inte heller kunnat göra saker som jag verkligen velat göra och som jag verkligen behöver göra. Typ träna och rida och sånt. :(

Snart är det iaf midsommar och då bär det av till Skåne. Det ser jag fram emot med förtjusning. God mat och trevligt umgänge med folk som man inte träffat på många månader. Jag var ute en sväng på stan igår och inskaffade några försenade födelsedagspresenter till värdfamiljen. En av presenterna var till deras fyra år gamla son J. Jag älskar att ge bort presenter till ungar, det är verkligen tokkul men det är samtidigt lite svårt att veta vad dom tycker är roligt. Iaf när man inte umgås med ungen i fråga dagligen så är det ju rätt svårt att veta vad han redan har. Förra presenten, ett pussel vars motiv jag inte minns om det föreställde Bamse eller Nalle Puh gjorde succé. Men det var ju för ett år sen det.

Även om jag vet att J inte läser denna blogg (jag skulle mycket förvånad och imponerad om han gjorde det) så kan det dock hända att hans föräldrar gör det så jag ska inte avslöja vad det blev för present. Det får vänta tills efter midsommar. :)

Rykten om fest

Jag har under några dagar fått höra envisa och störande rykten om att det ska vara fest i Skövde idag. Sverige spelar match (vilket jag iofs inte bryr mig ett dyft om, fotboll suger) men det är dessutom sommarpub på kårhuset Boulogner och grill och partaj innan - utan mig! Jag får sitta hemma i Götet och mögla när mina gamla Skövde-vänner är ute och röjer. *avis*

Men på lördag ska jag iaf ut och partaja med ett gäng gamla klasskompisar från högstadiet. Vi ska till Grand Hotell i Alingsås. Inte jättehippt kanske men det kommer nog bli skoj. Jag har inte varit där på rätt länge men jag har svårt att tro att något skulle ha förändrats där. Ser antagligen likadant ut som senast och det är antagligen i stort sett samma människor som tar sig dit fortfarande som när man gick i gymnasiet. Kanske kan bli lite intressant iaf. :)

Mer om fildelning

Idag är det ganska exakt två veckor sedan polisen raidade serverhallen där bl.a. The Pirate Bay har sina servrar. Sedan dess har fildelningsdebatten verkligen tagit fart både i media men även rent politiskt. Flera partier början nu ändra sin inställning till den nya upphovsrättslagen och justitieminister Thomas Bodström kan även han tänka sig att ändra lagen.

Dock faller inte hans förslag mig med flera i smaken. Bodström vill genom en avgift för bredbandsuppkoppling försöka uppnå det som han tror är det huvudsakliga problemet, d.v.s. att upphovsmännen inte får betalt för sina verk. Han tror att problemet med fildelning löser sig av sig självt bara upphovsmännen får betalt. Jag personligen tror att herr Bodström missat hela poängen varför folk överhuvudtaget fildelar. Det handlar inte enbart om att nöjesindustrin tar för mycket betalt för de medelmåttiga produkter som branschen spottar ut, utan även om att fildelningen är så extremt lätttillgänglig. Om nöjesindustrin hade varit bättre på att lyssna på sina konsumenter och öppnat sina sinnen för nya distributionskanaler för tja, säg 8-10 år sedan, så hade den illagala fildelningen inte varit alls så omfattande som den är idag. Jag har tjatat om det här på min blogg förut och kan nog fortsätta med det ett bra tag till utan att det egentligen förändrar så mycket men man upphör aldrig att förvånas över varför nöjesindustrin gör det så svårt för sig själva.

Precis som krönikören i Expressen skriver i denna
artikel är en avgift för bredband en näst intill befängd idé. Det är inte statens sak att lösa nöjesindustrins problem. Det får dom faktiskt göra själva. Deras häxjakt på fildelare kommer förr eller senare bli deras egna grav. Att bedriva organisationer som APB, MPAA och IFPI lär kosta enorma summor och man kan verkligen fråga sig hur branschfolket tänkt när dom startade upp dessa organisationer. Oavsett hur många fildelare som stäms kan det ju inte gå med plus.

Och artisterna då? Var står dom i denna cirkus? Det har varit väldigt tyst från artisternas sida under en tid, iaf vad jag själv upplevt. För ett tag sedan gick Petter ut i pressen och ansåg att fildelare borde avrättas. Ett väldigt intressant uttalande från en person som uppenbarligen inte ens vet vad han talar om eftersom fildelning i sig inte är olagligt. Det uttalande han gör i denna artikel på IDG skulle i praktiken kunna omfatta alla som regelbundet använder Internet på ett eller annat sätt. Petter insåg tydligen sitt misstag och ångrade sig efteråt. Dock får man intrycket av att många artister säkert fått en väldigt sned bild av Internet som distributionskanal, vilket säkert beror på skivbolagens negativa och konservativa inställning. Jag begriper inte varför artister som är ansluta till bolag som exempelvis Sony BMG, ett bolag som inte drar sig för att lägga in program på musik-CD-skivor som installerar rootkit på folks datorer och som därefter öppnar hål i operativsystemet, låter sina bolag hållas. Sådan verksamhet är ju direkt skadlig för artisterna själva så varför säger ingen ifrån? Eller är artisterna så osäkra på sig själva och sin ställning att dom tror att dom inte klarar sig utan de stora bolagen? Det tror jag att dom mycket väl skulle göra, bara dom anammar lite nytänkande. Nöjesindustrins distributionssätt är gamla och näst intill omoderna och kommer säkerligen inom några år att vara helt värdelösa i konkurrensen med fildelning och marknadsföring på nätet.

En annan person som inte heller har koll på någonting vad gäller fildelning är Bert Karlsson. Häromdagen gick den före detta partiledaren för Ny Demokrati ut i Aftonbladet och gav sin bild av fildelningsproblemet. Enligt Bert är fildelare högerextrema aktivister som "köper" ungdomars förtroende genom att erbjuda dom gratis film och musik via The Pirate Bay. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta av sånt här struntprat. Om det här är vad nöjesindustrin tror om dagens ungdom så är det nog värre ställt med nöjesindustrin än vad jag någonsin trodde kunde vara möjligt.

Edit: I Richard Falkvinges måndagsmail denna vecka till samtliga medlemmar i Piratpartiet (ja, jag har gått med där), finns denna post där bloggen Yastory bemöter Berts korkade artikel i Aftonbladet. Även Marcus Kaarto och Rasmus Fleischer, redaktörer för Piratbyråns bok Copy me, har i Aftonbladet fått chansen att ge Bert svar på tal.

Vill ha!

Jag vill ha semester nu! Jag vill ha semester hela sommaren! Jag vill vara ute och ta vara på det fina vädret och jag vill INTE sitta inne i ett rum utan fönster och jobba ända till augusti! Faan, va bra det var med sommarlov... *saknar*

Spontanitet

I helgen insåg jag att jag borde vara lite mer spontan och göra lite fler spontana och crazy saker. Jag fick för några dagar sedan ett erbjudande av en annan Skövde-student att hänga med till Karlstad och Karlstad-studenternas bartömning på puben Bunkern. Jag tänkte då att jag nog iaf inte skulle hinna dit i någon vettig tid för det var nu i fredags och även om jag brukar flexa ut ett par timmar tidigare på fredagar så hade det nog ändå blivit rätt sent.

Men så kom det sig att jag i fredags fick en återbesökstid till läkaren som jag träffade i torsdags, eftersom vi då inte hann diskutera röntgenplåtarna och inte heller någon behandling. Dom lovade att klämma in mig mellen halv 3 och 3 så det var bara att slänga i sig lunchen, ta sitt pick och pack och åka från jobbet redan vid ett. Eftersom jag då lyckades komma iväg från jobbet så pass tidigt så bestämde jag mig för att göra nåt riktigt spontant och crazy och ändå åka till Karlstad. Så när jag var färdig på Hagas vårdcentral åkte jag direkt hem och packade rekordsnabbt, bokade tågbiljett rekordsnabbt, duschade rekordsnabbt och iväg bar det.

Oturligt nog för mig fick jag en kortisonspruta i armen vid läkarbesöket så någon alkohol blev det inte. Jag drack läsk hela kvällen men jag hade riktigt skoj iaf. Karlstad-studenterna visade sig vara ett riktigt glatt och festligt gäng och det var riktigt skön stämning på Bunkern. Kåren i Karlstad har tydligen gått i konkurs, vilket är riktigt synd. Ett kårhus är ju A och O för att bra studentliv men de goda Karlstad-studenterna slutar inte att festa för det. Jag har aldrig varit på någon "utlandsfest", som studentfester så fint kallas när man åker till en annan högskola och röjer. Men jag insåg under helgen att man kanske borde göra det iaf någon gång innan man slutar plugga för gott. Nu är ju inte jag egentligen den sortens person som orkar vara onykter tre dagar i rad men det kanske är värt ett försök, vem vet. :)

Nu är klockan snart halv fem och det börjar dra ihop sig mot hemgång från jobbet minsann...

Läkarbesök

Idag har jag tillbringat så gott som hela förmiddagen på vårdcentralen Haga-Annedal och jag kan lova att jag har haft roligare förr. Var där i god tid (för en gång skull) och fick sitta och vänta i någon halvtimme på min tur. Själva läkarbesöket tog mindre än fem minuter och läkaren skickade in mig på röntgen för att försäkra sig om att jag inte har några skelettskador i vänsterarmen. Han sa att vi skulle träffas efter röntgningen och prata vidare så jag gick tillbaka till receptionen och gav remissen till kvinnan bakom disken. Hon sa åt mig att sätta mig i väntrummet på röntgenavdelningen och att det skulle ta någon timme (!) innan det blev min tur.

Så där satt jag och hade skittråkigt. Batteriet i mp3-spelaren var naturligtvis slut så jag passade på att ringa mamma. Hon berättade att den senaste veckan varit helt upp och ner. Min yngsta bror fick körkort i förra veckan, vlket han hann ha i knappt en vecka innan han av vad som förmodas vara ett slarvigt misstag koliderade med en bil som stog parkerad mitt på vägen, utan vare sig varningsblinkers eller varningstriangel. Jag är inte helt säker på hur det hela gick till men som jag fattade det skulle brorsan smyga sig över krönet där bilen stog parkerad innan han hann möta någon eftersom bilen stog så långt ut i vägen. Dock slog brorsans bil och den parkerade bilen i varandra vid framhjul respektive bakhjul, ett fönster gick sönder på brorsans bil samt att airbagen löstes ut på passagerarsidan. Enligt morsan berättelse var det hela inte så vackert men karln som hade parkerat sin bil så erhört strategiskt visade sig vara en ganska förnufig person och försökte lugna ner både min bror och mor som befann sig i näst intill chocktillstånd. Olyckan skedde rätt nära mitt och min brors föräldrahem så morsan kom ju till undsättning rätt snabbt efter olyckan.

Man kan ju tycka att det var bra synd att det här skulle hända så snart efter att brorsan fått ut sitt körkort men å andra sidan så är man ju väldigt tacksam för att ingen blev skadad. Bilarna fick bärgas från platsen och det hela kommer ju att lösas med försäkringar och grejer men det är ändå så förargligt. Min äldre bror, som äger bilen som min yngre bror körde, jobbar också på att få sitt körkort. Eftersom jag själv inte kommer att få något körkort så får jag nöja med mig att oroa mig för mina bröder och föräldrar i trafiken istället för mig själv. Men även om man själv vet att man kör bra så räcker ju inte det när alla andra kör som idioter, eller som i detta fall, parkerar mindre smart.

Hur som helst, jag kom slutligen in till röntgningen som var rätt smärtsam då röntgenläkaren absolut ville att jag skulle hålla armen just på de sätt som är absolut mest smärtsamma. Sen tog det en bra stund innan jag fick svaren för det strulade tydligen med utskrifterna. Man hade inte sett några tecken på skelettskador i armen så jag gick tillbaka till det första väntrummet och väntade på att läkaren skulle ropa in mig så att vi kunde diskutera eventuell vidarebehandling. Men han tog sån tid på sig att jag började bli stressad för att inte hinna tillbaka till jobbet i någon vettig tid. Jag hörde mig för om man kunde får en återbesökstid och fick löfte om att läkaren ska ringa mig imorron mellan 11:30 och 12 för att diskutera röntgenbilderna...eller rättare sagt det som inte visades på dom.

Ibland undrar jag om jag någonsin kommer bli kvitt den här skadan. Om det nu inte är skelettskador, vad är det då? Och varför läker det inte? Med min reumatism har jag haft inflammationer i leder förr men aldrig något liknande som detta. Jag är också ganska van vid att ha ont här och där men jag har aldrig låtit det hindra mig från att göra saker för det har på något sätt gått bra iaf med mediciner och kortisoninjektioner. Men den här skadan hindrar mig från att göra saker som jag verkligen vill göra.

Den 18:e juni ska Unga Synskadade tillsammans med idrottsföreningen för synskadade ungdomar i Göteborg ut och rida islandshäst. Ingenting hade kunnat hindra mig från att delta på det om jag varit i bättre fysisk hälsa. Men som det är nu så går det bara inte så jag får helt enkelt se detta underbara tillfälle att komma ut i skog och mark på hästryggen gå mig förbi utan att kunna göra ett piss åt det. Kass sätt att börja sommaren på. :(

Dålig form

Den här dagen är ingen bra dag. Jag är trött, trög och den inflammerade armen gör alldeles extra ont. Den har idag varit ovanligt jävlig så jag gjorde ännu ett försök att få tag på någon av läkarna på vårdcentralen i Kortedala. Jag hade verkligen inget hopp om att komma fram eftersom jag inte lyckats med det de senaste veckorna men tro det eller ej, rätt som det var fick jag andra toner i örat än bara upptaget-tonen. Jag bad om att få en tid för undersökning men fick då till svar att inga tider fanns att få då vårdcentralen inom kort skulle flytta till nya lokaler i Gamelstan. Vissa vårdcentraler norr om stan ska tydligen slås ihop till en och samma i Gamlestan, vilket jag visste skulle ske men hade ingen aning om när. Läkaren som jag pratade med sa att jag fick kontakta privatkliniken Axess Akuten vid Järntorget så länge, ett ställe som jag åkt förbi med vagnen flera gånger man aldrig ens vetat vad det var. Hade jag vetat att man kunde gå dit när som helst, vilken tid på dagen som helst under hela året så hade jag nog inte ens fortsatt att kontakta vårdcentralen i Kortedala och deras tröstlösa tidbokningssystem. Nu ska jag till Axess Akuten imorron och jag hoppas att dom verkligen har något att erbjuda mig och mina diverse trasiga kroppsdelar.

Helgens bravader har verkligen inte gått obemärkta förbi. Var en sväng till Skövde tillsammans med B för att partajja lite på bartömningen på kåren. Det var kul, mycket folk, massa alkohol (!) och allmänt röj. Dock var det lite brist på sjyssta förfester för det var tydligen två sittningar samma kväll vilka drog en hel del folk. Vi fick till slut ihop ett litet gäng i en korredor och där satt vi på balkongen och sänkte glas efter burk efter flaska och lyssnade på en hackig CD-spelare. Vädret var jättemysigt när solen väl behagade titta fram och jag får nog medge att jag saknar Skövde en hel del trots allt. Iaf festlivet. Dock märks det ju att man inte festat på ett bra tag och att kroppen inte är 20 längre, även om huvudet verkar tro att den är det. Spriten tog snabbt och hårt och när jag väl kom till kåren fick jag nöja mig med vatten i iaf ett par timmar för att få ordning på mig själv. Jag är faktiskt oerhört tacksam för att jag har förmågan att känna när det blivit för mycket och att jag inte hinner bli helt väck innan jag inser det.

Dagen efter var dock inte lika rolig. Morgonsol och varmt som i en bastu i rummet där jag övernattade och jag var törstig som om jag hade satt i mig en hel saltkvarn dagen innan. Man mår alltid som man förtjänar, något annat kan inte sägas. Jag och B såg till att komma hem med ett relativt tidigt tåg för att inte sova bort hela dagen. Det var rätt skönt att komma hem och faktiskt få nåt vettigt gjort även om det vettiga bara bestod i att packa upp ryggan, vattna blommorna, konstatera att frysen stått på glämt i ett helt dygn, äta väldigt mjuk glass, somna framför En vampyrs bekännelse och IRC:a.

Det var min helg i ganska korta drag det.

Bodström

Jag sitter just nu och lyssnar på 14-nyheterna på Ekot. Det verkar som om stackars Bodström har blivit lite upprörd. Han tilbakavisar också anklagelserna om att han skulle ha varit inblandad i tillslaget mot The Pirate Bay i onsdags och bedyrar att han aldrig skulle göra något sådant. Som sista slutkläm säger karln att han inte ens vet vad tillslaget mot TPB innebär! Ursäkta? Justitieministern vet inte vad ett polistillslag mot en misstänkt fildelningssite innebär? Har allt som stått i medierna helt undgått honom under de två senaste dygnen eller går han ständigt runt med skygglappar så att han ska slippa se och höra allt han ställer till med p.g.a. sina framlobbade lagar?

Det första kan jag köpa, d.v.s. att Bodström kanske inte hade något att göra med tillslaget trots allt. Men att han inte skulle veta vad razzian mot TPB innebar rent praktiskt låter ju underligt. Han ska visserligen inte lägga sig i enskilda fall...men vad är det han inte förstår egentligen?

Bodström har ju inte direkt varit en favorit i svensk politik under det senaste året. Han har ju lyckats ganska bra med att göra sig osams med de flesta unga väljare i det här landet. Ingen vidare bra strategi inför valet, kan man tycka... Så efter all kritik han fått p.g.a. den nya upphovsrättslagen så kanske det inte borde komma som en överraskning för honom att han utpekas som skurken när en av världens största torrent-trackers (som råkar vara svensk) raidas. Eller?

The Pirate Bay

Som de flesta säkert har hört vid det här laget, utfördes en razzia mot bland andra The Pirate Bay i onsdags. Att detta skulle ske var väl egentligen inte helt oväntat. Nöjesindustrins korståg mot illegal fildelning har ju härjat i några år nu och torrent-trackern The Pirate Bay har stått pall när flera andra torrent-trackers och fildelningsnätverk runt om i världen stängt ner sina verksamheter en efter en. Så att The Pirate Bay blev raidade är kanske i sig inte så anmärkningsvärt.

Vad som däremot är anmärkningsvärt och vad som är klart och tydligt är okunskapen hos polisen och Antipiratbyrån om vilka organisationer, företag och privatpersoner som faktiskt är inblandade i The Pirate Bays verksamhet och vilka som inte är det. Vid tillslaget på adressen i Stockholmsområdet där serverhallen som var målet för polisen var belägen, beslagtogs inte bara TPBs servrar. Även Piratbyråns server beslagtogs tillsammans med domänen istheshit.net, webbhotellet PRQ och en rad andra servrar som inte är kopplade till TPB på något annat sätt än att de hyr serverplats på samma fysiska adress. Det ryktas till och med att swtichar, routrar och TFT-skärmar ska ha tagits i förvar av polisen och man kan verkligen fråga sig vad polisen förväntar sig hitta i en TFT-skärm?

Dagarna efter tillslaget har det spekulerats mycket i medierna om vad som egentligen låg bakom denna anmärkningsvärda händelse. Det finns teorier om att amerikanska intresseorganisationer ska ha satt hård press på svenska Antipiratbyrån och på svenska politiker, bland dom justitieminister Thomas Bodström, om att åtgärder måste vidtas. Detta är en sannerligen skräckinjagade teori. Även om jag personligen inte har särskilt mycket förtroende för politiker rent generellt så vill jag ändå inte tro att våra svenska folkvalda politiker böjer sig så lätt för amerikanska intressen! Vad som är sant och inte gällande detta låter jag vara osagt men jag kan ändå inte låta bli att undra vart det här landet är på väg egentligen?

Vad som också är skräckinjagande i hela den här fildelningssoppan är alla de företag, organisationer och privatpersoner som fått sina hemsidor och webbtjänster utslagna på grund av tillslaget mot TPB. Inte nog med att deras egna verksamheter inte har någonting med TPB att göra, de kommer även att förlora intäckter för sina webbtjänster som deras kunder förnärvarande inte kan utnyttja. Vem ska ersätta det? Henrik Pontén?

Och när jag ändå är inne på ämnet Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, kan jag passa på att reflektera kring vad han ska ha sagt i en intervju i Dagens Industri:

“Ja, jag är nöjd med att polisen har börjat arbeta med den här typen av ärenden. Samtidigt har ju vi på Antipiratbyrån i första hand agerat gentemot den upphovsrättsfientliga organisationen Piratbyrån, som ligger bakom sajten. The Pirate Bay är mer i botten på kedjan, även om den skada som sajten har orsakat är mycket omfattande.”
Intervju med Henrik Pontén, ur Dagens Industri

Karln säger rent ut att det är Piratbyrån som varit det primära målet, och inte The Pirate Bay. Vad menar han egentligen med detta uttalande? Menar han på fullt allvar att Piratbyrån skulle bedriva en illegal verksamhet? Piratbyrån startade visserligen upp The Pirate Bay men numera är de båda verksamheterna skilda åt. Piratbyrån är ju en organisation vilken har som intresse och syfte att bedriva debatt om upphovsrätt och fildelning i det offentliga och organisationen är då verkligen inte illegal enbart p.g.a. av sitt ställningstagande. Detta uttalande får verkligen herr Pontén att framstå som än mer okunnig, inte bara om sitt eget expertområde om upphovsrätt utan även om juridik och mänskliga rättigheter som yttrande- och tryckfrihet. Vet karln ens vad dessa lagar innebär? Man börjar uppriktigt sagt tvivla.

Tillslaget mot The Pirate Bay har under de två senaste dagarna kommit att handla om väldigt mycket mer än bara fildelning. I och med att Piratbyråns (med flera) servrar togs i förvar samt Henrik Ponténs urkorkade uttalande om vad APBs mål egentligen skulle ha varit + alla rykten om enskilda ministrars och USA's inblandning, handlar detta nu även om yttrandefrihet, åsiktsfrihet, tryckfrihet, misstanke om ministerstyre och andra länders inblandning i svenska angelägenheter.

Dessutom är även APBs polisanmälan synnerligen tveksam. Det som TPB egentligen gör är att förse användare med en sökmotor till torrentfiler, alltså länkning av dessa. Det vill säga TPB lagrar inget upphovsrättsskyddat material, men man länkar till det. Man kan fråga sig om det inte är lika bra att herr Pontén och hans springgossar borde stämma skiten ur Google och kanske stänga ner hela Internet på en gång? Google är också en sökmotor och det är väl ändå ingen som tror att man endast hittar icke upphovsrättsskyddat och rumsrent material med Google?

Jag kan fortsätta spy galla över hela den här soppan hela dagen om jag kände för det. Jag vill passa på att säga att jag inte är för piratkopiering som sådan. Men faktum är att nöjesindustrin har begått många pinsamma fel och misstag i sina klantiga försök att stoppa utvecklingens gång. När ska dom inse att deras jakt på fildelare, som ofta är deras egna konsumenter, kommer att kosta dom så mycket mer än vad piratkopieringen någonsin skulle ha gjort om nöjesindustrin istället lagt ner resurser på att utveckla säkra, prisvärda och kvalitativa nerladdningstjänster, utan skit som kopieringsskydd och annat kraffs som konsumenterna ändå inte vill ha? Hur lång tid ska det behöva ta för dom att få den insikten och hur många oskyldiga företag och privatpersoner ska behöva offra sin egendom för att nöjesindustrin är en bunt konservativa och teknikfientliga puckon?

Oändligt mycket mer om detta finns att läsa på länkarna nedan:
IDG
Sagor från livbåten
Virtuellt bonförnuft
The Pirate Bay och/eller Piratbyrån
Piratpartiet